www.AllesZelf.nl

Steeds meer ouderen in Capelle wonen langer zelfstandig. Ondersteunende diensten zijn daarbij belangrijk. Denk aan hulp in huis, bij de administratie of mogelijkheden voor persoonlijk contact. Echter, het aanbod van diensten voor ouderen is vaak niet goed te vinden en te gebruiken.
Daarom werken Buurtkracht en drie Capelse zorgorganisaties vanaf 2015 samen met Alleszelf.nl: een nieuw digitaal platform dat het complete aanbod voor ouderen en hun netwerk toegankelijk maakt.

Om te beginnen in onze gemeente: Capelle aan den IJssel! Netty Verschoor: “Het door Buurtkracht genomen initiatief om met Alleszelf in zee te gaan is ingebracht bij de lokale zorgorganisaties. Die hebben enthousiast gereageerd en samen met hen zijn we aan de slag gegaan.
In eerste instantie met De Vijverhof en Zorgbreed, maar intussen is De Zellingen ook aangesloten. Gezamenlijk financieren we Alleszelf in Capelle om het hulpaanbod overzichtelijk in beeld te krijgen. In overleg met de zorgorganisaties wordt een moment gekozen om de website te lanceren. De start zal snel plaatsvinden.”

“IK WIL ZELF DE REGIE HOUDEN OVER MIJN LEVEN, OOK ALS IK OUDER WORD”

MAKKELIJK DIENSTEN VINDEN

Op www.alleszelf.nl/Capelle zijn de belangrijkste diensten voor ouderen in Capelle aan den IJssel te vinden. Daarmee zullen ouderen, hun netwerk, vrijwillige- en betaalde hulpverleners zeer eenvoudig het aanbod van diensten kunnen vinden, vergelijken en direct kunnen inschakelen. Op die manier ontstaan er voor ouderen keuzemogelijkheden en de kans op eigen kracht zaken te organiseren.

De volgende diensten zijn te vinden:

administratie
huishoudelijke hulp
informatie en advies
klussendienst
maaltijden
personenalarmering
persoonlijk contact en ontmoeting
thuiszorg
vervoer
zorgcoördinatie

ONTELBAAR VEEL VOORZIENINGEN, MAAR VINDBAAR

De ervaring leert dat er voor ouderen ontelbaar veel voorzieningen zijn in ons land: diensten van telefooncirkels tot bezoekdiensten, van klusjesmannen en thuiszorg tot hulp bij de computer, smartphone, huisdieren, administratie en aanpassing van de woning. En wat te denken van ontmoetingsgelegenheden, cursussen, informatie, advies, maaltijden en alarmeringsdiensten?

Sommige organisaties die deze diensten aanbieden, werken alleen in bepaalde wijken en buurten; andere aanbieders werken in grotere gebieden en soms zelfs landelijk. Er zijn vrijwilligersorganisaties, non-profitorganisaties en private aanbieders. Heeft u aanbod voor ouderen in Capelle aan den IJssel? Meld u aan bij info@buurtkracht.nu en u ontvangt informatie over hoe uw aanbod te plaatsen op de website.

Hugo van den Beld (initiatiefnemer Alleszelf.nl):

“ALLESZELF.NL WIL ERAAN BIJDRAGEN DAT MENSEN MAXIMAAL ZELFSTANDIG HUN ZORG EN ONDERSTEUNING KUNNEN REGELEN, TOT OP DE HOOGSTE LEEFTIJD.”

UNIEK: ZOEKEN, VINDEN, VERGELIJKEN EN GEBRUIKEN

Het bijzondere is dat de diensten overzichtelijk worden gepresenteerd. Ouderen, mantelzorgers, betaalde- en vrijwillige hulpverleners kunnen op die manier de verschillende oplossingen goed vinden en vergelijken. Daarnaast kan direct meer informatie zichtbaar worden, kunnen keuzes gemaakt worden en kan de dienst direct en makkelijk ingeschakeld worden.

MET EN VOOR OUDEREN EN VRIJWILLIGERS

Om het digitale platform optimaal aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften ging Alleszelf.nl in gesprek met een testpanel van ouderen en vrijwilligers van 50 tot 80 jaar uit Capelle aan den IJssel. De inbreng van de panelleden bleek zeer nuttig voor Alleszelf.nl. De panelleden willen betere toegang tot hulp en ondersteuning om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ze willen overzicht en zo gemakkelijk mogelijk de volgende stap zetten: diensten vinden, vergelijken en inschakelen. De panelleden dachten ook mee over de vorm en gaven tips voor gebruiksgemak. Eén ding kwam duidelijk naar voren: vrijwel unaniem waren de panelleden zeer enthousiast over Alleszelf.nl/Capelle.

OUDEREN MEER ONLINE DAN WE DENKEN

Onderzoek wijst uit dat steeds meer ouderen online zijn. Het testpanel beaamde dat en gaf aan dat toegang tot een computer en internet een ‘wereld van verschil’ uitmaakt. Dankzij deze toegang is het onder andere mogelijk te communiceren en informatie op te zoeken.

Blijkbaar ervaren panelleden dit niet als een subtiele toevoeging aan hun leven, maar is het een wezenlijk onderdeel ervan. Het zoeken van informatie lijkt een favoriete bezigheid van onze panelleden. Toch blijkt dat niet altijd eenvoudig. Door zeer eenvoudig het complete aanbod van diensten te vinden, vergelijken en direct in te schakelen biedt Alleszelf.nl hen op het gebied van dienstenaanbod een oplossing.

INITIATIEF VAN BUURTKRACHT EN ZORGORGANISATIES

Om Alleszelf.nl/Capelle in onze gemeente mogelijk te maken werkt Buurtkracht samen met de volgende zorgorganisaties: De Vijverhof, Zorgbreed en De Zellingen. Samen maken ze zich hiermee sterk voor maximale eigen kracht van ouderen.