ActueelCapelle aan den IJssel

75 jaar vrijheid……..

Op 5 mei 2020 is het precies 75 jaar geleden dat heel Nederland is bevrijd. Dat vieren we uitgebreid in Capelle. Met veel activiteiten voor jong en oud.

Activiteiten
Het hoogtepunt van de viering is op 5 mei. Een groep Capellenaren haalt het Bevrijdingsvuur uit Wageningen en overhandigt dit in de ochtend aan burgemeester Oskam. Door heel de stad zijn er vrijheidsmaaltijden en op het Stadsplein is er een bevrijdingsfestival. Ook vóór 5 mei zijn er veel activiteiten, zoals een gedichtenwedstrijd voor scholieren, een debatwedstrijd en een aantal exposities.

In het overzicht staan alle geplande activiteiten. Wij werken het overzicht regelmatig bij.

 • Gedichtenwedstrijd Capelse scholieren,
  januari tot april
  Leerlingen van Capelse basis- en middelbare scholen schrijven een gedicht over het thema Vrijheid. Winnaars van de wedstrijd dragen hun gedicht voor tijdens de herdenking op 4 mei op de Oude begraafplaats. Alle gedichten zijn na de herdenking na te lezen in de bibliotheek op het Stadsplein.
 • Debatwedstrijd,
  Op donderdag 20 februari 2020, 19.00 uur tot 21.00 uur
  Leerlingen van de Capelse Schoolvereniging en de Jongerenraad zijn te gast in de raadzaal. Zij debatteren met leden van de gemeenteraad over één van de volgende thema’s: vrijheid van meningsuiting, kiesrecht, democratie.
 • Theatervoorstelling ‘Ik ga op reis’,
  Op woensdag 18 maart 2020, 13.30 uur
  Gratis familievoorstelling op woensdagmiddag 18 maart, kaarten kunt u binnenkort reserveren bij het Isala Theater. Het verhaal gaat over een joods meisje en een christelijk jongetje, beiden 12 jaar, tijdens de Tweede Wereldoorlog en de holocaust. Voor Capelse scholen zijn er op 18 en 19 maart voorstellingen onder schooltijd.
 • Thema-uitgave Capelse Courant,
  maart. In de Capelse Courant leest u de verhalen van Capellenaren over wat Vrijheid voor hen betekent. De Capelse Courant vindt u in de in de IJssel- en Lekstreek.
 • Kinderherdenking,
  vrijdag 3 april
  Tijdens de kinderherdenking leren kinderen over het ontstaan van het oorlogsmonument en het belang van herdenken. Ook worden er gedichten voorgedragen en is er 2 minuten stilte. Alle Capelse scholen kunnen zich aanmelden bij het kabinet van de burgemeester.
 • Vrijheid-express,
  Op9 april, ochtend
  Expositie van Historische Vereniging Capelle ‘Capelle in oorlogstijd’ en verhalen van Capelse Veteranen.
 • Expositie van Historische Vereniging Capelle,
  In april
  In de Bibliotheek op het Stadsplein staat de expositie ‘Capelle in oorlogstijd’. U kunt de expositie bekijken als de bibliotheek open is.
 • Kunstlezing ‘Entartete Kunst’,
  Op dinsdag 14 april, 20.00 uur
  In het Van Cappellenhuis houdt kunsthistoricus Josée Claasen een kunstlezing met prachtige muziek over ‘Entartete (ongewenste, ontaarde) Kunst’. Voor meer informatie en kaarten het reserveren van kaarten kunt u terecht bij het Van Cappellenhuis. Kaarten voor deze kunstlezing kosten € 7,50 en tot 25 jaar € 5,00.
 • Muziektheater voorstelling ‘De Blues van Kattenburg’,
  Op zaterdag 18 april, 20.00 uur
  In het Van Capellenhuis nemen fluitiste Eleonore Pameijer, pianist Tobias Borsboom en acteur Harpert Michielsen u mee in het muzikale verhaal over twee joodse mannen tijdens de Tweede wereldoorlog, Dick Kattenburg, veelbelovend violist en Leo Smit, componist. Voor meer informatie en het reserveren van kaarten kunt u terecht bij het Van Cappellenhuis. Kaarten voor deze voorstelling kosten € 15,00 en tot 25 jaar € 7,50.
 • Taalcafé,
  Op dinsdag 21 april 10.00 uur tot 11.30 uur
  Het taalcafé in de bibliotheek op het Stadsplein staat op 21 april in het teken van Vrijheid. Het taalcafé is iedere dinsdag van 10.00 uur tot 11.30 uur gratis te bezoeken. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie over het Taalcafé vindt u op de website van de bibliotheek.
 • Expositie ‘ Veterans View ‘,
  Op 23 april tot en met 5 mei
  Zet een baret op en beleef missies in dienst van vrede als een veteraan. U kunt de expositie bezoeken als gemeentehuis open is.
 • Dodenherdenking,
  Op maandag 4 mei, 19.00 uur tot 20.30 uur
  Op 4 mei herdenken we in Capelle de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies daarna. In de Nieuwe Westerkerk is er een ingetogen dienst, gevolgd door een stille tocht naar de oude begraafplaats aan de Nijverheidsstraat. Daar lezen Capelse scholieren hun winnende gedichten voor. Daarna leggen we kransen en zijn we 2 minuten stil.
 • Vrijheidsvuur uit Wageningen,
  Op 4/5 mei
  Roparun team 78 Capelle haalt in Wageningen het Bevrijdingsvuur op en overhandigt dit op 5 mei in de ochtend aan burgemeester Peter Oskam. Hij ontsteekt het bevrijdingsvuur in Capelle. Het Bevrijdingsvuur is het symbool voor leven in vrede en vrijheid. Wageningen is de stad waar op 5 mei 1945, in hotel De Wereld een einde kwam aan de Duitse bezetting.
 • Vrijheidsmaaltijden,
  Op dinsdag 5 mei
  In de hele stad zijn vrijheidsmaaltijden, meer informatie volgt.
 • Bevrijdingsfestival,
  Op dinsdag 5 mei
  In het Isala Theater en op het Stadsplein, meer informatie volgt.
 • Expositie gedichten,
  mei
  In de bibliotheek op het Stadsplein kunt u alle gedichten van de gedichtenwedstrijd lezen.

Meld uw activiteit
Organiseert u een activiteit voor 75 jaar Vrijheid? Meld deze aan via het kabinet van de burgemeester en gebruik op social media #75jaarvrijheidcapelle. Commerciële activiteiten nemen wij niet op in ons programma.

De activiteiten voor 75 jaar Vrijheid Capelle zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland en de Van Cappellen Stichting.

Loading

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail