Een op twintig thuiswonende ouderen is mishandeld

Ruim een op de twintig thuiswonende ouderen heeft weleens met mishandeling te maken gehad. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ouderen in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

In het onderzoek gaf 5,5 procent van de ondervraagden aan dat zij te maken hebben gehad met verwaarlozing, financiële benadeling of psychische, fysieke of seksuele mishandeling.

Financiële benadeling komt het vaakst voor, psychische en fysieke mishandeling staan op de tweede en derde plaats. Seksuele mishandeling en verwaarlozing werden weinig genoemd. In de meeste gevallen was de mishandeling geen incident, maar kwam het herhaaldelijk voor.

Ongeveer 60 procent van de daders is man. De dader is daarnaast vaak een bekende of een familielid van het slachtoffer.

In Nederland wonen 3,1 miljoen mensen ouder dan 65 jaar thuis.

Voorlichting

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zegt in een reactie dat hij is geschrokken van de cijfers. “Het is helder dat we iedere vorm van ouderenmishandeling moeten aanpakken. Dat kunnen we niet vanuit Den Haag met de knieën onder het bureau, maar dit gaan we doen in nauwe samenwerking met gemeenten, Veilig Thuis, ouderenbonden en nog veel meer andere partijen”, aldus de minister.

De CDA-minister wil onder meer inzetten op meer voorlichting en een waarschuwingsregister, om dit soort misstanden sneller te kunnen aanpakken.

Ouderenbond ANBO hamert op meer en voortdurende aandacht voor ouderenmishandeling. Bestuurder Liane de Haan zegt dat thuis een veilige plek moet zijn. “Daarvoor is het nodig dat er continu aandacht is voor het probleem van ontspoorde mantelzorg, fysieke mishandeling en uitbuiting. De ogen en oren van buren, kinderen, professionals en anderen moeten wijd open staan om mensen uit zo’n hopeloze situatie te halen.

Bron : www.nu.nl 13 mei 2018

 2,176 total views,  1 views today

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail