Van de voorzitter

Tja, daar zaten we (Frits Hartman en Max Meiboom) dan met onze stroopwafels. U begrijpt natuurlijk niets van deze zin, dus ik zal even proberen te schetsen waarom we er zaten met onze stroopwafels…….

Vereniging

Wij zijn een vereniging die haar bestaan ontleent aan de leden. Die leden verwachten activiteiten. En die activiteiten worden bedacht en georganiseerd door vrijwilligers.
En we hebben er veel, vrijwilligers dus. Maar we zijn net rupsje-nooit-genoeg. We hebben steeds nieuwe vrijwilligers nodig. Om vrijwilligers te vervangen, maar ook omdat er nieuwe activiteiten moeten komen om de vereniging springlevend te houden. Immers: stilstand is achteruitgang. Dus hadden we een plan bedacht.

Persoonlijke brief

Wij hebben een persoonlijke brief geschreven aan 37 jongere leden met een uitnodiging om te praten over vrijwilligerswerk. Van 19.00 uur tot uiterlijk 20.30 uur aan het Valeriusrondeel met koffie en een stroopwafel (ja, daar is de stroopwafel weer). Om uit te leggen dat vrijwilligerswerk doen niet betekent dat je een nieuwe 40-urige werkweek gaat beginnen. Om uit te leggen dat het er vooral om gaat die dingen te doen waar je zelf goed in bent.

Niet om te passen binnen de vacatures die wij te vervullen hebben. Om uit te leggen dat vrijwilligerswerk goed is voor je netwerk. Om uit te leggen dat een paar uur per week/maand ook al een belangrijke bijdrage vormt.

Koffie met stroopwafels…

Daarom zaten we klaar met koffie en stroopwafels. Van 4 leden wisten we dat ze niet zouden komen. Twee hadden via de mail gereageerd met uiterst eerbare redenen waarom ze niet kwamen. Twee via de telefoon met andere, maar evengoed, eerbare redenen. Bleven er 33 over. Daarvan is er 1 komen opdagen. U leest het goed: 1 !

U begrijpt dat ik enigszins depressief terugkeerde naar huis. Als we er al niet in slagen om onze eigen leden te bewegen om een steentje bij te dragen, hoe moeten we dan niet-leden motiveren om vrijwilliger te worden bij onze vereniging? U bent van mij gewend dat ik eindig met positief nieuws.

De mevrouw die we hebben gesproken gaat zich bezighouden met ons Nieuwsbulletin. Aangezien er slechts 3 stroopwafels verorberd zijn, hielden wij er dus 33 over. Die hebben Frits en ik eerlijk verdeeld. Nog meer goed nieuws: de stroopwafels komen niet ten laste van de verenigingskas.

Max Meiboom, voorzitter (en vrijwillig vrijwilliger)

 1,659 total views,  1 views today

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail