Zelf aan de slag………..met groen……….

Zelf aan de slag…met groen……

Onze gemeente is al groen, maar u kunt zelf meehelpen om dit groene karakter te versterken en uw leefomgeving te vergroenen, door bijvoorbeeld meer groen aan te brengen in uw tuin of bij uw huis.

Geveltuintjes: Een beetje fleur voor de deur
Kale en stenige straten kunnen wel een beetje groen gebruiken. Heeft u een woning direct aan de straat, maar geen voor- of zijtuin? Dan kunt u een geveltuintje laten aanleggen.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strookje groen tegen de gevel van het huis. Een geveltuintje wordt gemaakt door in het trottoir, direct langs de gevel, een paar tegels weg te halen. In deze smalle strook kunnen (klim)planten worden gezet. Geveltuinen brengen meer groen, kleur en natuur in een stenige buurt.

Gratis geveltuin

Als gemeente willen we geveltuintjes stimuleren. Daarom komen we het tuintje gratis bij u aanleggen. Als u een geveltuin wilt, kunt u dat bij ons aangeven. De gemeente toetst uw aanvraag aan enkele spelregels. Zo moet het trottoir bijvoorbeeld wel breed genoeg zijn. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, haalt de gemeente enkele tegels weg, plaatst een stenen randje en brengt wat grond aan. Deze kosten zijn voor de gemeente. U zorgt daarna voor de planten en het onderhoud.

Aanvragen

Op de webpagina ‘geveltuinen’ kunt u meer informatie vinden.

Adopteer een groenstrook
Vindt u dat het openbaar groen in uw buurt wel een oppepper kan gebruiken? En weet u een groenstrook die u graag wilt onderhouden? Adopteer dan samen met uw buren een stukje gemeentegroen!

Wat is adoptiegroen?

Als u een groenstrook adopteert bent u samen met een aantal buren verantwoordelijk voor het onderhoud. Ook mag u zelf de planten uitkiezen. Hiermee heeft u invloed op de uitstraling van uw straat en buurt. De beplanting is gevarieerder dan het gemeentelijk groen, zodat een adoptie-plantvak een ‘rijkere’ uitstraling krijgt. Samen met buurtbewoners een groenstrook onderhouden is bovendien gezellig. Er zijn zelfs al buurtfeestjes georganiseerd rondom werken in het groen!

Spelregels

Minimaal drie personen (met drie adressen) verzorgen het onderhoud van een groenvak. Zij tekenen een convenant, zodat de continuïteit van het onderhoud is gewaarborgd.
Voor de beplanting kunt u kiezen uit een door de gemeente samengestelde lijst met soorten. De beplanting wordt aangekocht en ingeplant door de gemeente. U doet vervolgens het onderhoud.
De groenstrook blijft openbaar.
Aanvragen

Op de webpagina ‘groen adopteren: zelf onderhouden’ kunt u meer informatie vinden. U vindt hier de volledige spelregels en een aanvraagformulier. De gemeente bekijkt dan of de groenstrook geschikt is voor adoptie.

Project Proeftuin: tuinieren in een tijdelijke moestuin
Inwoners van Capelle kunnen samen met buurtgenoten een ‘eigen’ moestuin in hun wijk aanleggen op braakliggende grond. Hiermee stimuleren we niet alleen het ontmoeten en samenwerken, maar zorgen we samen met de bewoners voor een groener aanzien van de wijk.

Stadslandbouw
Er zijn in Capelle enkele onaantrekkelijke, braakliggende bouwterreinen waar de komende jaren nog geen plannen voor zijn. Deze terrein zijn vaak heel geschikt om samen met uw buren een gezamenlijke buurttuin te realiseren. De aangewezen terreinen worden door de gemeente gereed gemaakt. Samenwerkende buurtgenoten, scholen of verenigingen kunnen dan zelf kiezen hoe zij de grond inzaaien of beplanten.

Locaties

Niet elk terrein is geschikt voor buurttuin en daarom wijst de gemeente geschikte locaties aan. Dit hangt onder meer af van de plannen die er zijn voor het stuk grond en wie de eigenaar ervan is.

Wist u dat…

-Ook een moestuin bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad?
-Je op een goedkope manier je eigen, biologische groenten en fruit kunt oogsten?
-Kinderen van alles ontdekken en een tuin hun creativiteit stimuleert wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties op school?

Het babybos: een boom voor uw (klein)kind
Het Capelse Babybos ligt in het Schollebos, in de buurt van het Ooievaarspad. In het bos is ruimte voor driehonderd bomen die ter ere van pasgeboren Capelse inwonertjes geplant worden met bordjes waarop de namen en geboortedata van de kinderen worden vermeld.

Voor € 125,- kunt u een boom laten planten in het jaar dat uw (klein)kind is geboren. Een uniek kraam­cadeau! U kunt kiezen uit vier boomsoorten. Een boom voor het Capelse Babybos aan­vragen doet u digitaal met uw DigiD-inlogcode via de webpagina ‘Boom Babybos aanvragen’.

Extra geld voor groen
Recent heeft de Raad extra geld beschikbaar gesteld voor groen in Capelle. Naar verwachting komt er eind dit jaar een regeling beschikbaar voor inwoners om met subsidie daken te vergroenen en meer verticaal groen in de tuin te realiseren. Verticaal tuinieren neemt heel weinig ruimte in beslag en biedt veel voordelen. Allereerst is het zicht op levend groen aangenamer dan op betonnen gevels of schuttingen. Maar als het goed is gemonteerd, beschermt het de gevel en zorgt het voor warmte- en koude isolatie van uw woning. Ook heeft het geluiddempende eigenschappen en biedt het een nieuwe plek voor vogels, vlinders en andere dieren.

Groene cijfers

  • -Bijna 300 Capellenaren onderhouden een stukje gemeentegroen.
  • -Er is in Capelle ruim 2.940.000 m2 openbaar groen aanwezig. Dat is bijna 100 m2 openbaar groen per woning.
  • -Circa 20 woningen in Capelle hebben een groen dak.
  • -In Capelle staan ruim 26.000 gemeentelijke bomen.

 548 total views,  1 views today

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail